Saturday, January 26, 2008

Izbor?

U samim vestima o predsednickim izborima, mnogi zapadni mediji funkciju predsednika Srbije opisuju kao "više protokolarnu" nego politički uticajnu. Ipak, naglašavaju, njen simbolički značaj je ogroman.

Ko je Tomislav Nikolić? osoba koja će u slučaju neuspeha u predstojećem drugom krugu predsedničkih izbora i zauvek ostati "čovek broj 2". U suprotnom, ne smem ni da zamislim šta bi se desilo sa Srbijom. Ne verujem da bi palo Sunce i smatram da su poredjenja sa dolaskom Hitlera na vlast ipak nerealna, ali bi sigurno ponovo bile potrebne godine ili decenije da se neke stvari samo delimično isprave.

"Normalno, obični ljudi ne žele rat. Rat ne žele ni Rusi, ni Englezi, ni Amerikanci, ni Nemci. To je razumljivo. Ali, na kraju, državni lideri određuju politiku, i uvek je lako zavesti mase, bilo da je reč o demokratiji, fašističkoj ili komunističkoj diktaturi. Glasanjem ili bez njega, ljude uvek možete privoleti volji političkih lidera. To je lako. Sve što treba da uradite je da im kažete da ste napadnuti i da optužite pacifiste za nedostatak patriotizma i narušavanje bezbednosti zemlje. Ovo funkcioniše na isti način u svim zemljama"
Herman Gering, Hitlerov Rajh-Maršal na Nirmberškom sudjenju
Posle glasanja nema kajanja !!


No comments: